Az aszpartám néven ismert édesítőszer esetleges hatásaival kapcsolatban az utóbbi időben több publikáció is megjelent, amelyekre figyelemmel most különböző nemzetközi szervezetek petíciót indítottak a betiltása érdekében. Több szervezet is hangsúlyozza, hogy a nagy egészségügyi kockázattal járó adalékanyagnak nincs helye az ételekben és italokban.
A Foodwatch International közleménye szerint „nincs vesztegetni való időnk”. Európában jelenleg több mint 2500 termék tartalmaz aszpartámot. Egy friss kutatás pedig azt az eredményt hozta, hogy a Magyarországon kapható 50 legismertebb üdítő italból 35-öt édesítenek a szer felhasználásával.
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet számos alacsony kalóriatartalmú és cukormentes élelmiszerben és italban használnak.
Kémiai szerkezetét tekintve két aminosavból, aszparaginsavból és fenilalaninból áll. Édesítőereje mintegy 200-szorosa a cukorénak, ezért kis mennyiségben is elegendő a kívánt édes íz eléréséhez.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023-ban az aszpartámot „az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek” minősítette. Ezt követően 2025 februárjában a Foodwatch nemzetközi nonprofit szervezet, a francia Rákellenes Liga és a Yuka nevű mobilalkalmazás-gyártó cég petíciót indított az aszpartám európai betiltásáért.
A petíciót az Európai Bizottsághoz és az uniós tagállamokhoz nyújtják be, hangsúlyozva, hogy „egy ennyi kockázattal járó adalékanyagnak nincs helye az ételeinkben és italainkban”.
Fontos megemlíteni a fentiek mellett, hogy a magyar HELL és XIXO termékek is aszpartám mentesek – írták a közleményben.