Index Vakbarát Hírportál

Ha 28 centiméterről tölti a vizet, sosem fogy el a kávéja

2025. április 11., péntek 18:26

A híresen sok kávét fogyasztó fizikusok is belevetették magukat a finom fekete nedűvel való kísérletekbe, hogy megtalálják, hogyan lehet kevesebb kávét fogyasztani, ami a spórolás ellenére ugyanolyan aromás és élénkítő hatású. Az eredmény megszületett, és most ön is megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy 10 százalékkal kevesebb kavé fogyasztásával is megmaradjon a mennyei élvezet.

A kávé egyre nagyobb bajban van, ami megrengeti a világot, hiszen mindenki odavan ezért az aromás kis fekete léért, ami elvileg frissít, élénkít, megnyugtat és megvigasztal. Na meg persze nincs is hangulatosabb, mint egy kisváros kávézójának teraszán sütkérezni a napfényben, és bámulni a sürgő-forgó embereket magunk körül – legyenek akár honfitársaink, vagy éppen olaszok. Azonban sajnos, ahogy az Index is többször megírta, a globális felmelegedés nem tesz jót a vízigényes kávé termesztésének. 

Reggeli kávé, jobb egészség

Egy januári tanulmány szerint az ezekben az órákban kávézóknál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás kockázata, mint a nap későbbi részében kávét fogyasztóknak. Talán azért, mert a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust és a hormonok szintjét. Ez vezethet akár gyulladások kialakulásához és a vérnyomás növekedéséhez is. 

Amikor a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói 40 725 felnőttet vizsgáltak meg, kiderült, hogy a reggeli kávéfogyasztók 16 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg azokhoz képest, akik nem ittak kávét. Hiába finom és gyógyerővel teli, ha nemsokára olyan drága lesz, hogy nem tudjuk megvenni, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig teljesen el is fog tűnni. Mit tehetünk? Spórolhatunk vele, de hogy? A fizikusok kiderítették, van egy mód, ami megmenthet minket a teljes, kávé nélküli megsemmisüléstől. A titok pedig az öntési technika és a magasság beállítása, amivel 10 százalékkal kevesebb kávét használhatunk fel úgy, hogy nem csökken az erősség és nem lanyhul az íz.

Arnold Mathijssen, a Pennsylvaniai Egyetem fizikusa annak az új tanulmánynak a társszerzője, amiben azt kutatták, csökkenthető-e a kávébab mennyisége úgy, hogy a kávé íze és erőssége ne változzon. A vizsgálat előzménye egy PhD-s hallgató kísérlete volt, aki mindenféle módokon tesztelte a kávé elkészítését. Volt például, hogy papírszűrőbe tette a kávét, és azt öntötte fel vízzel különféle magasságból. Ezen felbuzdulva a kutatók több tesztet is elvégeztek a víz sebességének és magasságnak variálásával. Megesett, hogy szilikagél-részecskékkel – ezek vannak kis tasakban az új cipők dobozában a nedvesség megkötése miatt – helyettesítették a kávét, majd nagy felbontású kamerával felvették a szilícium-dioxid és a víz közötti mozgolódást, változást.

Lavinahatás

A fizikusok később igazi kávéval kísérletezték ki az optimális öntési technikát. Kiderült, hogy a kezdeti lassú, majd gyorsabb öntés a legjobb a kávézaccból való maximális kioldás érdekében. Ha túl alacsonyról öntötték a vizet, a jó sebesség nem született meg, mert nem volt elég lendület és energia, hogy a víz kellően elterüljön a kávészemeken. Ha magasabbról töltötték, jobban átjárta a kávét és erősebb főzet jött létre. Megvolt a gyorsaság, amit „lavinahatásnak” hívtak. Ennek elég energiája volt ahhoz, hogy tökéletesen átnedvesítse a kávét.

A hatékony magasról öntés módszere körülbelül 10 százalékkal kevesebb őrölt kávét igényelt a hasonló intenzitás és aroma eléréséhez, ennyit lehet tehát spórolni. És ezt a számok is alátámasztották, megmérték ugyanis az oldott szilárd anyagokat a különféle öntési módszerekkel készített kávékban, ez bizonyította, hogy a kávé semmit nem veszített az erejéből. Tehát a trükk a következő:

kezdetben lassan öntsük a vizet, de folyamatosan, majd emeljük magasabbra a vízforralót, 28 centiméterre. ne menjünk efölé és ne legyen túl lassú sem az öntés, mert akkor megtörnek a vízcseppek, így nem tudják átjárni rendesen a kávét.

Ha az egyenletes áramlás helyett keskeny sugárban megy a víz, az nem jó, úgyhogy emeljük kicsit magasabbra, de ne 28 centiméter fölé, és lassabbról kicsit gyorsabbra váltva töltsük a vizet, hogy megszülessen a megfelelő energiamennyiség. Így lesz tökéletes a kávénk, és még marad is másnapra, amikor újból boldogan fogyaszthatjuk a tökéletesre főtt tojásunkkal együtt reggelire – hiszen a korai órákban ideális a kávéfogyasztás. 

Rovatok