Index Vakbarát Hírportál

Bepánikoltak a világvégét váró kínaiak

2012. december 11., kedd 16:53

Két délnyugat-kínai településen majdnem teljesen kifogytak gyertyából és gyufából, mert az emberek tartanak attól az interneten terjedő rémhírtől, hogy közel az utolsó ítélet, és hamarosan sötétségbe borul a Föld. A Szecsuan tartományi Suangliu és Lungcsang megyében pánikszerűen vásároltak az emberek, mert mindenki arról kezdett beszélni, hogy december 21-től három napon át sötét lesz. A félelemkeltő híresztelés a Sina mikroblog portálon kapott szárnyra. A helyi kereskedők, árusok kaptak az alkalmon, komplett túlélő csomagokat és kézikönyveket ajánlottak a váratlan helyzetre.

A tudósok és régészek által már sokszor megcáfolt, maja naptárra hivatkozó jóslat késztetett egy kelet-kínai városi vállalkozót arra, hogy megépítse Noé bárkájának kínai változatát. Jang Cung-rozsdamentes acél golyókat konstruált, és két év alatt állítólag 52 millió forintnyi összeget áldozott a szerkezetek megépítésére. A négy méter átmérőjű acélgömb hat tonnát nyom, strapabíró, a víz és más külső behatások ellen nyújt védettséget, és egy háromfős család tíz hónapra elegendő élelmiszer-tartalékot tud elraktározni benne.

Jang elmondása szerint kiváló alkalmatosságként szolgál a világvége túléléséhez, és már sikerült is eladnia néhányat. Darabjáért a méretek és a komfortfokozat függvényében 1-5 millió jüant kért. Az észak-kínai Sanhszi tartományból egy üzletember 15 darabot vett, de van megrendelése Új-Zélandból is.

Hírek szerint – szintén Csiangszúban – egy Csiang nevű asszony a család 3 millió jüant érő házát alig több mit egymillióért zálogosította el. Azt nyilatkozta, hogy a pénz egy részét árváknak ajánlja fel, és az utolsó ítélet előtt még élvezni szeretné az életet belőle. Megint másokról az terjedt el, hogy a decemberi határidő előtt sietnek egybe kelni, ezért például Hszianban, Hofejben, Kantonban és Sanghajban az anyakönyvi hivatalokban beteltek a házassági regisztrációs ívek.

A kínai Hszinhua hírügynökség összeállításában megszólalt Vang Sze-csao csillagász is, aki megnyugtatóan elmagyarázta, hogy a Föld még nagyjából további ötmilliárd évig élhető marad, és amikorra pedig aktuálissá válik a költözés, az embereknek egészen más lakhelyet kell majd találniuk.

Rovatok