Index Vakbarát Hírportál

Noé gömb alakú bárkáját építi egy kínai

2012. december 13., csütörtök 10:25

Lassan a bárkaépítés lesz az új mém, már a harmadik amatőr hajóács került be a hírekbe. Liu Csijüan kínai farmer Noé bárkájának hívja túlélőgömbjeit, amelyeket saját falujában, Csiantunban készített el. Elmondása szerint a 2012 című hollywoodi film és a 2004-es ázsiai cunami inspirálta.

Azt reméli, hogy üveggyapottal körbevett fém szerkezetei felkeltik a kormányok és a nemzetközi szervezetek figyelmét is. Szerinte a gömbök cunamik ellen és földrengésekkor is használhatók lennének.

Liu egyelőre hét gömböt épített, amelyek képesek a vizen lebegni, néhányuknak saját meghajtása is van. A légmentesen lezárt gömbök oxigéntartályokat és biztonsái öveket tartalmaznak. Akár tizennégyen is elférnek bennük, és elvileg olyan helyzetben maradnak a vízen, hogy a benne ülők nem borulnak fel.

Nem a farmer az első, aki 2012-ben bárka építésébe fogott. Korábban egy kínai férfi áldozta teljes megtakarítását a világvége elkerülésére, egy holland milliomos pedig a Bibliában említett mértékegységeket használva építtetett bárkát.

Rovatok