Index Vakbarát Hírportál

Patkányt és gyíkot lát a Marson, aki akar

2013. május 30., csütörtök 14:44

Az elmúlt néhány napban gyors egymásutánban kétszer is életet találtak a Marson, de a bejelentés sajnos nem a NASA munkatársaitól származott, hanem a sokkal kevesebb tudományos bizonyítékot igénylő ufóhívők táborából.

Először egy patkány formájú élőlényt véltek felfedezni a Curiosity folyamatosan készített, és szinte azonnal bárki által elérhetővé tett felvételen. A kődarab valóban meglepően hasonlít egy patkányra, de a fények és árnyékok játéka sokkal hihetőbb magyarázat, mint az, hogy él a Marson egy olyan rágcsáló, ami nemcsak kiköpött mása a földi társainak, de ráadásul mindenféle élelem vagy víz nélkül is vidáman él azon a felszínen, ahol a Nap káros sugárzása többszöröse a Földet érőnek.

A második találat szintén a Curiosity egyik, nyilvános képén látható: egy gyíkszerű állat, farka is van, kis lábai, érdekes feje, szóval minden, ami egy földi ésszel elképzelt gyíknak csak kell. A hitetlenkedés ebben az esetben is hasonló lábakon áll, mint a patkánynál: még ha a marsi evolúció nem is járt volna külön utakon, azért a homokszemek között megtapadó, mikroszkopikus méretű vízcseppekből egy ügyesen alkalmazkodó gyíknak is elég sokat meg kell inni ahhoz, hogy ne pusztuljon el keserves kínok között néhány nap alatt.

Az ufóészlelésekkel foglalkozó és a fenti híreket is lehozó oldal szerint azonban nem feltétlenül erről van szó, az is előfordulhat, hogy az élőlényeket a NASA engedi szabadon, a Curiosity titkos rekeszeiből. Ez ellen két dolog szól. Egyrészt a 2,5 milliárd dolláros Mars-járó minden porcikáját részletesen bemutatták még a start előtt (bár a konteo-hívők szerint nem lehetetlen, hogy gyorsan felcsavaroztak egy plusz dobozt, benne néhány gyíkkal és patkánnyal, és ez a doboz a számos önarckép egyikén sem látszik). Másrészt ha fel is vitték őket, elég valószínűtlen, hogy az állatok túlélték a több hónapos utat oxigén, élelem és víz nélkül, és a landolás extrém körülményei között sem adták be a kulcsot. Viszont ha a NASA mindezt anélkül el tudja intézni, hogy bárkinek feltűnne, ugyan miért fotózná le a szabadon engedett állatokat?

Nem kell a Marsig menni

Érdekes, emberi eredetű tárgyakat vagy építményeket, állatokra hasonlító sziklákat találni egy idegen égitest felszínén nem olyan nagy feladat, tudományos előképzettség például jóval kevesebb kell hozzá, mint képzelőerő. Az io9.com munkatársai azt mutatták be, mi történik, ha egy arcfelismerő szoftvert rászabadítunk például a Földről készült műholdképekre.

Semmi meglepő: emberi arcokra hasonlító földrajzi alakzatokat fog találni. Mosolygó arcot formázó hegyeket, csókot váltó dombokat, vörösen szomorkodó fennsíkokról vagy a dühös mocsarakról már nem is beszélve.

Az ember agyában működő alak- és formafelismerő mechanizmusokat ugyanilyen könnyű átverni, és ennek még tudományos neve is van. Pareidoliának hívják ugyanis azt az érzetet, ami bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek tüntet fel. Például amikor meglátjuk a teknőst és sárkányt a felhőkben, vagy amikor észrevesszük, milyen szomorú arca is van a lakásban amúgy ezerszer látott felszerelési tárgyaknak, szekrényeknek, vagy épp az autónknak. Igen, a pirítóson vagy a csempe repedéseiben megjelenő Jézus Krisztus ugyanez a jelenség.

Rovatok