Index Vakbarát Hírportál

Befektetőt talált az olasz energiacella

2014. január 26., vasárnap 14:34

Egy amerikai cég, az Industrial Heat vette meg az olasz feltaláló, Andrea Rossi energiacella-szerű találmányát, az E-Catet. Az E-Cat sokban hasonlít arra a szerkezetre, amit Széles Gábor facebookos oldaláról ismerhettünk meg: az alapelve rejtelmes, az ígéretek szerint a működéshez felhasznált energia sokszorosát képes megtermelni, ráadásul a környezetre káros melléktermék nélkül. 

De ezen túl is van hasonlóság: nem született még olyan teszt, ami a fizika törvényszerűségeinek ellentmondó működési elv működőképességét bizonyítani tudta volna. Bár Rossi 2013. májusában azt nyilatkozta, hogy egy független csoport igazolta a nem részletezett kémiai reakción alapuló gép ígéretes teljesítményét, a feltaláló a NASA hivatalos vizsgálati jánlatát visszautasította.

A mostani bejelentés mellé is a Rossi-féle vizsgálat papírjait csatolták, de ezt a tudományos élet már korábban darabokra szedte. Az örökmozgót elvetők rámutattak például, hogy olyan fontos részletek maradtak ki a működési elv leírásánál, mint hogy pontosan milyen reagensek kellenek a működéshez. Az is gyanakvásra adhat okot, hogy a jó vastagon szigetelőanyagba bújtatott gép csak árammal működik, Rossi legalábbis még egyetlen bemutatón sem volt hajlandó kíhúzni a dugót a konnektorból.

Ettől függetlenül az Industrial Heat reméli, hogy ha szélesebb körben elérhetővé teszik a terméket, akkor egy jobb és tisztább világ felé haladunk majd. "Egy ilyen gép a világ elmaradottabb vidékein élők életszínvonalát is emelhetné" - mondta JT Vaughn, a cég szóvivője.

Rovatok