Index Vakbarát Hírportál

Kagyló inspirálta a törhetetlen üveget

2014. január 30., csütörtök 15:10

Hamarosan talán már nem kell aggódnunk, hogy elvágjuk a kezünket, amikor az összetört üveg darabjait próbáljuk összeszedni. Az egyetlen, amit tennünk kell, hogy egyetlen darabban felszedjük az üveget. A kanadai McGill University kutatói a kagylók természetes szerkezete alapján találtak egy olyan megoldást, amivel az üveg nem törik darabjaira, ha leesik, hanem csak kicsit deformálódik. 

A puhatestű kagylóknak vékony héja van, viszont nagyon erős és szívós, így megóvja a belső réteget, amiben például a gyöngyház van. François Barthelat  és kutatócsoportja a belső törésvonalakat elemezte, szerkezetüket pedig mini Lego-kockákhoz hasonlította.

Magyarázata szerint úgy tudták megvédeni az üveget a töréstől, hogy lézerrel ugyanolyan törésvonalakat vágtak bele, mint amilyet a kagylók szerkezetében találtak. Ez a megoldás elnyeli a behatás, ütközés energiáját, így az üveg kétszázszor erősebb, mint a lézerrel nem kezelt, hagyományos típusok.A kutatócsoport a jövőben más anyagokon is ki akarja próbálni a megoldást.

Rovatok