Index Vakbarát Hírportál

Péntek 13 van és telihold!

2014. június 13., péntek 17:48

Azok, akik félnek a Holdtól vagy épp péntek 13-tól, ma ne sok jóra számítsanak, mert ebben az évezredben nem volt olyan, mint amilyen ma van: péntek 13 és telihold.

Tudományos kutatások szerint egyiknek sincs sok jelentősége, de pszichológiai szemmel nézve az áldozattá válás egyik legegyszerűbb módja az, ha eleve úgy indulunk neki a dolgoknak, hogy ma valami komoly bajunk esik.

Aki tehát a fenti fóbiáktól, vagyis a szelenofóbiától és a friggatriszkaidekafóbiától szenved, azt nehéz meggyőzni arról, hogy ezek csak évszázadok óta velünk élő babonák. A régiek megfigyelése szerint a 13-as balszerencsés szám, mert úgy látták, hogy olyankor több a haláleset, a kivégzés és az akasztás, mint mondjuk 12-én vagy 14-én, hogy mondjuk huszadikát már ne is említsük. A kutatók szerint ugyanakkor a 13-as főleg azért lett kiemelt szám, mert a biblia szerint ennyien vettek részt az utolsó vacsorán Jézussal.

Más nézetek szerint a telihold gravitációs vonzása lehet az, ami átkapcsol valamit bizonyos emberekben. Hiszen miért ne rángathatná a testünkben lévő folyadékokat pont úgy, ahogy a tengerek és óceánok vizét is magához vonzza? Például azért, mert olyan elenyésző az emberi testre ható holdi gravitáció, ami fel sem tűnik a többi, sokkal erősebb gravitációs hatás (például a Föld vonzása) mellett.

Mike McKee, a Fox Newsnak nyilatkozó pszichológus úgy foglalja össze a dolgokat, hogy a teliholddal súlyosbított péntek 13-nak pont annyi ereje lesz az életünkre, amennyit hagyunk neki, hogy legyen. Ha nem hagyjuk, akkor például pontosan semmilyen hatással nem lesz. Viszont jó tudni, hogy ha ezt a napot túléljük a szellemvilágból és az asztrológiából érkező rontások nélkül, egészen sokáig nyugodtak lehetünk majd.

De miért történik ez ilyen ritkán?

Hogy kiszámoljuk, mennyi esélye van annak, hogy egy péntek 13-a telihold is legyen, három fontos tényezőt kell figyelembe vennünk: a holdfázist (telihold), a hét napját (péntek) és a hónap napját (13.). Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen gyakran áll össze ez a három dolog egyszerre, csak ki kell számolnunk a valószínűségüket külön-külön, aztán azt, hogy ez a három együtt mit jelent. Tehát.

Egy évben van 365,25 nap és 12,37 telihold. Tehát annak az esélye, hogy egy nap telihold legyen, nagyjából 3,39 százalék. Annak, hogy egy nap pont péntek legyen, egy a héthet, vagyis 14,29 század az esélye. Az, hogy egy nap 13-a legyen, már jóval kevesebb, hiszen egy évben csak tizenkét tizenharmadika van (minden hónapban egész pontosan egy). Tehát egy tizenharmadika pontosan 3,29 százalékos eséllyel jön el minden hónapban. Ha tudni akarjuk, hogy mennyi az esélye egy teliholdas péntek tizenharmadikának, csak össze kell szoroznunk az esélyeket, és már meg is kaptuk, hogy 0, 0159 százalék.

Hogy megtudjuk, mekkora esélye van annak, hogy egy évben lesz ilyen, ezt a napi esélyt kell felszoroznunk azzal, ahány nap van egy évben (még mindig 365,25), és megkapjuk, hogy 5,81 százalék esélyünk van minden évben arra, hogy lesz egy teliholdas péntek 13 valamelyik hónapban. Vagyis nagyjából 20 évente egy. De hogy lássuk, mekkora szórással igaz ez a valóságban, érdemes tudni, hogy az elmúlt száz évben eléggé összevissza jöttek az ilyen szempontból speciális napok. 1903 márciusa és 1905 októbere között például csak két és fél év telt el, 1919 és 1922 között három, de aztán 1970 novemberéig nyugi volt. Utoljára 2000 októberében volt telihold péntek tizenharmadikán, legközelebb pedig 35 év múlva, pontosabban 2049. augusztus 13-án kell félni, bár addigra a többségünket úgyis az állandó vizelési inger tartja majd ébren éjszaka, nem az egyéb fóbiák. 

Rovatok