Index Vakbarát Hírportál

Óriási meglepetés: tévedés volt a jeti eredetét igazoló vizsgálat

2014. december 17., szerda 15:51

A legfrissebb elemzés szerint tévedtek azok a tudósok, akik a himalájai hegyi embernek, vagyis a jetinek tulajdonított minták DNS-vizsgálata után arra következtettek, hogy a jeti létező lény, és valószínűleg egy kihalt jegesmedve, illetve egy ritka barnamedve hibridje lehet.

Ross Barnett és Ceiridwen Edwards, a dán és az oxfordi természettudományi intézet munkatársai most újra elemezték ugyanazokat a mintákat, amiket a fenti állítást megfogalmazó Bryan Sykes és csapata is elemeztek. Az új vizsgálatok szerint valójában a minták egy teljesen átlagos, ma is elő jegesmedve-fajtól illetve egy ritka, de semmiképpen sem emberszerű barnamedve-fajtól származnak. Ugyanennyire fontos megállapítás az is, hogy két külön állattól származó mintáról van szó, vagyis nem egy furcsa hibrid képviselője kísért a hegyek között évszázadok óta.

Barnett és Edwards szerint Sykes csapata valószínűleg hibázott a DNS-elemzés közben, valószínűleg eleve egy kihalt jegesmedve-fajhoz hasonlította az adatokat, de a modern jegesmedvét kihagyták a számításból. Sykes hivatalosan is elismerte a hibát, de továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a jeti valamiféle modern, hibrid emberszabású lehet, és fontos, hogy a titkot további elemzések segítségével derítsék fel a tudósok.

Rovatok