Index Vakbarát Hírportál

Boszorkányüldözést kiáltanak a boszorkányok

2015. június 20., szombat 01:29

Rettenetesen felháborodtak a boszorkányok azon, hogy az kézműves holmikkal, butikokkal nyomuló Etsy netes áruház kitiltotta múlt hónapban a "metafizikai szolgáltatásokat" amik varázslatot ígérnek. Pontosabban olyan dolgot ígérnek vagy sugallnak a varázsholmik, amik "fizikiai (például súlycsökkenést) vagy bármilyen egyéb változást (például szerelmet, bosszút)" okoznának, írja a Washington Post.

Olcsó a szerelem

Most még 2500 forintért vehetünk kis kiszerelésű száraz növényeket, ami egy kis szöveggel felerősíti irányunkba a szerelmet a választottunkban. Persze minél erősebben hiszünk benne, hogy sikerülni fog, annál erősebben fog sikerülni. De ötezerért például vehetünk negatív energiáktól megtisztító recés kavicsokat, amik 28 embernek már tökéletesen működtek, és csomagolás is tetszett nekik. Vagy háromezerért megvédenek minket az AIDS-től a fekete kövek egy madzagon, ami már tényleg abszolút megéri, ha jobban belegondolunk.  

De ezeket le akarja takarítnai az Etsy az oldaláról, ami annyira kiverte a biztosítékot a online boszorkány-árusoknál, hogy petíciót szerveznek épp ellene. Ashley Coulton az egyik nagyobb forgalmú érintett árus is aggódik, mivel ennek komoly negatív hatása lehet a forgalmára. "szerintem ez ténylegesen diszkrimintív a wicca és pogány vallásokkal szemben" -mondja. A fehérmágiás gyertyákban utazó Nancy vagy az ősi isteni holmikból élő brazil Iyá Ecundayóhoz hasonlóan gyakorlatilag ki kkéáne vonulniuk az oldalról, ha minden így marad.

Keresztényekkel, zsidókkal nincs baj

"Ez boszorkányüldözés"- mondja Ecundayo. Ő azon is háborog, hogy keresztény és zsidó szekcióhoz tartozó, de nem furább eredményeket ígérő termékeket nem bántották, pedig a Buffy, a vámpírok réméből is ismerős wicca boszorkányvallás elismert vallás az USA-ban is, a kis pogány egyházakat pedig az ENSZ is védi, bár eredetileg nem feltétlenül a modern pogány vallásokat akarták megóvni. Az Etsy egyébként nem zargatta a keresztény és zsidó csodatevő szereket árusait, pedig ők is ígértek szent AIDS-gyógyszert, vesebajok elleni áldott holmit és hasonlókat.

Elvileg az USA-ban se lehet félrevezető reklámokat, hirdetéseket közreadni, de kivétel lehet ez alól, ha valami akkora baromság, hogy senki nem veheti komolyan (például, hogy "ez a vécépapír megmenti majd az életed!"). De az ilyen boszorkány és egyéb vallásos holmiknál komolyabban fenn állhat a veszélye annak, hogy valaki tényleg elhiszi ezeket. Már csak azért is, mert hihetően is igyekeznek árulni. Az Etsy azt állítja, hogy most teljesen magától lépett. 

Rovatok