Index Vakbarát Hírportál

Ha fiút akarsz, egyél több birkát

2016. december 14., szerda 18:28

Egy dél-indiai újság, a Mangalam tudományos bizonyítékokra hivatkozva ajánlja az olvasóinak, hogy ha fiú utódot szeretnének a következőket tegyék:

Az indiai kultúrában nagy kultusza van a fiúutód-nemzésnek, így a tanácsokat valószínűleg sokan szívesen fogadják majd. Kár, hogy az állítás tudományosan nem megalapozott: még a cikk is elismeri, hogy a módszer nem működik száz százalékos biztonsággal. Ennek ellenére azt tanácsolja a várandós anyáknak, hogy egyenek sokkal többet, ha fiút szeretnének.

A lap további táplálkozási tanácsokat is adott. A nőknek birkahúst és mazsolát ajánlanak, a férfiaknak pedig azt, hogy kerüljék a magas savtartalmú ételeket. További remek ötletek: próbálkozzanak a nemzéssel a hét első, harmadik, ötödik és hetedik napján, mert a spermiumok ezeken a napokon a legvirgoncabbak, és ez tudományos tény.

Egyébként nem az.

Az indiai fiúutód-mánia miatt évente több tízezer, lányokkal várandós nőn végeznek abortuszt. Az ország nemi megoszlása emiatt erősen torzul. A legutóbbi népszámlálás szerint minden ezer fiúra 940 lány jut. Egy északi államban, Haryanában az arány még ennél is rosszabb: ott 830 lány jut 1000 fiúra.

Ranjana Kumari, a női magzatelhajtás elleni mozgalom vezető aktivistája szerint minden erejükkel azon vannak, hogy megpróbálják megállítani az ehhez hasonló trendeket. Úgy látja, inkább arra kéne helyezni a hangsúlyt, hogy változtassanak a társadalomban a nőkről alkotott képen: tudatosítani kell, hogy a nők is részt vehetnek az oktatásban, vállalhatnak munkát, és gondoskodhatnak a családjukról.

Kumari azt is megjegyezte, hogy Keralaaz ország egyik legprogresszívebb, legműveltebb állama; épp ezért tartja elkeserítőnek, hogy tolerálják az efféle áltudományos ostobaságokat.

Rovatok