Index Vakbarát Hírportál

Homeopátiás karkötő mérgezte meg a kilenc hónapos kislányt

2017. szeptember 4., hétfő 12:03

Egy connecticuti csecsemő ólommérgezést kapott, miután megrágcsálta a karkötőjét. A kilenc hónapos kislányról egy rutinvizsgálat során állapították meg az orvosok, hogy minden deciliternyi vérében 41 mikrogramm ólom van. (Kontraszt: 5 mikrogramm fölött minden érték abnormális.)

Mivel a kislány vérében az ólomszint az egészségügyi határéték nyolcszorosát érte el, a nyomozók megvizsgálták a csecsemő otthonát is, környezeti ártalmakra gyanakodva. Két ablakon találtak hámló festéket, amik ólom alapú szerekből készültek. A baba azonban túl kicsi volt ahhoz, hogy elérje őket. A kislány két testvére ráadásul makkegészséges volt; a festék okozta megbetegedés viszont rájuk is kihatott volna.

A nyomozók csak később találták meg a  kislány kézzel készített karkötőjét, amit a szüleitől kapott. A karkötőt, ami egy

HOMEOPÁTIÁS MÁGNESES GYÓGYÍTÓ HATÁSÚ HEMATIT GYÓGYKARKÖTŐ

volt, és nyugodtan hagyták, hogy a kilenc hónapos kislány megrágcsálja, mit sem törődve azzal, hogy ólom van benne. Amikor egy vizsgálatban elemezték a karkötők gyöngyeit, megállapították, hogy egyes daraboknak hihetetlenül magas az ólomtartalma: akár 17000 ppm is lehet (vagyis egymillióból tizenhétezer részecske volt ólom). A gyerekek által használható tárgyak ólomtartalma maximum 90-100 ppm lehet.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy a karkötőt hol vásárolták.

Arra van tudományos bizonyíték, hogy az ólom mérgező. Arra nincs, hogy a mágneseknek gyógyhatása lenne, ha a test megfelelő pontjaira helyezik őket, de sokan hisznek benne. Az elérhető adatok alapján a kislány szülei a Homo sapiens, a gondolkodó ember fajához tartoznak, de egyesek – akik elfogadják a tudományos bizonyítékokat – abban hisznek, hogy talán mégsem.

Rovatok