Újabb élelmiszeripari kellékről állítják egyes kutatócsoportok, hogy súlyos egészségkárosodást okozhat. Ezúttal az édesítőszerként széles körben használt aszpartám került a vádlottak padjára, az ellene szóló bizonyítékokat azonban más tudósok keveslik.
Az aszpartám kapcsán már régóta fel-felbukkanak különböző híresztelések. Egy kutatóintézet 1988-ban például azt állította, hogy a szer túlzott fogyasztása a szellemi képességek csökkenését okozza és vaksághoz vezet.
Ezt azonban a kísérletsorozat hibái miatt később kétségbe vonták, mint ahogy a francia élelmiszerbiztonsági intézet 2002-es állásfoglalása szerint az az állítás sem állja meg helyét, hogy kapcsolat lenne az aszpartám fogyasztása és egyes agydaganatok között.
A bolognai tanulmány kapcsán azonban az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó európai és amerikai szervezetek most is óvatosságra intenek, és bármiféle döntés előtt újabb kísérleteket tartanak szükségesnek.
Addig is érvényben marad a jelenlegi szabályozás: naponta és testsúlykilogrammonként Európában maximum 40, Amerikában pedig 50 milligramm aszpartám fogyasztását tartják megengedhetőnek.