Index Vakbarát Hírportál

Diabéteszkezelés őssejtterápiával

2009. április 15., szerda 15:58 | aznap frissítve

Őssejtátültetéssel sikerült elérni, hogy az egyes típusú diabéteszes pácienseknek akár négy évig nem kellett inzulint fecskendezniük maguknak - közölték amerikai kutatók.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban ismertetett kutatás során 23 fiatal, 13 és 31 év közötti páciensnek ültettek be saját csontvelőjükből származó őssejteket.

Az egyes típusú, korábban fiatalkorinak is nevezett diabétesznél az immunrendszer a cukorbeteg saját szervezete ellen fordul, és megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ezek a páciensek általában napi inzulinterápiára szorulnak, hogy vércukorszintjüket megfelelő értéken tartsák.

A Richard Burt által vezetett kutatócsoport 2007-ben már beszámolt az autológ hematopoetikus őssejt-transzplantációnak nevezett eljárás kezdeti eredményeiről, mostani tanulmányukban pedig a hosszabb távú hatásairól írtak. Megállapították, hogy húsz páciens inzulinmentes lett: 12 folyamatosan, 8 pedig átmenetileg. Az utóbbi csoportba tartozó betegeknek újra inzulint kellett használniuk, ám az átültetés előtti mennyiséghez képest kevesebbet.

A kutatók a kezelés hatékonyságának felderítésére az úgynevezett C-peptidek mennyiségét mérték, amely megmutatja, hogy mennyire hatékony a szervezet inzulintermelő képessége. "A transzplantáció után 24 hónapig nőtt az érték, és legalább 36 hónapig fennmaradt" - közölték a tanulmányban. Jelenleg ez a terápia az egyes típusú cukorbetegség egyetlen hatékony kezelési módja.

Rovatok