Index Vakbarát Hírportál

A japán gondolatolvasó gép lerajzolja, mire gondolunk

2009. július 10., péntek 16:02

A technológia MRI-vizsgálaton alapul, és az agyban a véráramlás változásaiból olvassa ki, mire gondolunk.

A japán ATR Computational Neuroscience Laboratories kutatóközpont tudósai olyan szoftvert fejlesztettek ki, ami egy fMRI-vizsgálat alapján felismeri, mire gondol a tesztalany, és arról képet is képes mutatni. A tesztekben a betanítási fázisban 400, 12*12 képpontból álló, véletlenszerű fekete-fehér képet mutattak az alanyoknak, miközben az agyi aktivitásukat a mágneses rezonanciát mérő műszerrel vizsgálták.

Miután a program megtanulta, hogyan reagál az egyes képekre a tesztalany, és az agyban a véráramlás hogyan változik, a neuron szó betűit mutatták meg nekik. A program képes volt kizárólag az MRI adatai alapján olvasni az ember gondolataiban, és ha kicsit elmosódottan is, de olvasható képeket produkált a betűkről, amiket az alany éppen látott.

A kutatók szerint a technológia további finomításával egyre bonyolultabb képeket tudnak majd kiolvasni az agyból, ezzel sokat segítve például hallucinációkkal járó betegségek kezelésében, de akár az álmainkat is rögzíthetjük és visszanézhetjük majd vele. Sőt, a kutatást vezető Yukiyasu Kamitani szerint a vizuális megjelenítés csak az első lépcsőfok, és képesek lehetnek majd bonyolult érzelmi reakciók és hangulatok olvasására is.

Rovatok