Index Vakbarát Hírportál

Élő fát használnak áramforrásként

2009. szeptember 16., szerda 11:20 | aznap frissítve

A Washingtoni Egyetem kutatói olyan áramkört fejlesztettek ki, ami szokatlan áramforrást használ: egy élő fát. A bemeneti feszültség a millivoltos tartományban mozog, de az áramkör különleges kialakításának köszönhetően ez elégnek bizonyul.

Babak Parviz, a Washingtoni Egyetem professzora úgy véli, a fák a jövőben elegendő áramot tudnának termelni bizonyos nanoelektronikus eszközök számára. Elmondása szerint az egyetem területén található juharfa párszáz millivoltig terjedő feszültséget képes előállítani. Hogy használhatóvá tegyék ezt a csekély bemeneti feszültséget, a mérnökök kifejlesztettek egy átalakító berendezést, amely a 20 mV-tól kezdődő bemeneti feszültségeket 1,1 voltos kimeneti feszültséggé képes konvertálni. Ez még mindig kevesebb, mint egy gombelem névleges feszültsége, de a létrehozott áramkör építőelemei csupán 130 nanométeresek, fogyasztásuk pedig tíz nanowatt körül alakul.

A fa által keltett feszültséggel és árammal hétköznapi elektronikai eszközök nem üzemeltethetők, de speciális, energiatakarékos nanotechnológiai berendezések hasznot húzhatnak belőle. Elképzelhető lenne például egy faszenzor, amely a környezeti körülményekről adhatna hírt vagy erdőtüzeket fedezhetne fel. A jel még a fa egészségi állapotáról is tájékoztathatna. Még nem pontosan tisztázott, hogyan keletkezik a feszültség. Úgy tűnik, hogy a fákban - az emberi testhez hasonlóan – elektromos jelközvetítés megy végbe, csak jóval lassabban.

A kutatók eredményeikről a Transactions on Nanotechnology című szaklapban adnak hírt. Ez az első tudományos publikáció arról, hogy valaki elektronikus eszközt üzemeltet fába dugott elektródák segítségével.

Rovatok