Index Vakbarát Hírportál

Túllép az ujjlenyomatokon az FBI

2009. szeptember 25., péntek 13:55

DNS-mintával, háromdimenziós arcképpel, tenyérlenyomattal, hangmintával és retinalenyomattal egészítené ki az adatbázisát az FBI, hogy gyorsabban és megbízhatóbban tudja azonosítani a bűnözőket és terroristákat.

Louis Grever, az FBI technológiai fejlesztésekért felelős igazgatóhelyettese jelentette be, hogy a szövetségi nyomozóiroda megkezdi az átállást egy új biometrikus azonosítórendszerre, ami az eddigi ujjlenyomatos módszert egészíti ki és váltja le. Az IAFIS nevű ujjlenyomat-adatbázist a kilencvenes évek közepe óta használják, napi 200 ezer lekérdezés érkezik a 370 millió ujjlenyomatot tároló rendszerbe, és mindenki a lassúságára és elavultságára panaszkodik. Egy ujjlenyomat azonosítása nagyjából két órába telik az IAFIS segítségével, ezt tíz perc alá akarják leszorítani az új rendszerrel, amit 2010 elején kezdenek el majd tesztelni és adatokkal feltölteni.

Az egyelőre név nélkül álló következő generációs rendszer az ujjlenyomatok mellett egy sor más biometrikus azonosítót vezet be: a minden embert egyénileg, csalhatatlanul azonosítható csomagban DNS-minta, háromdimenziós arckép, tenyérlenyomat, hangminta és retinalenyomat is szerepel majd. Az FBI és a védelmi minisztérium által pénzelt fejlesztés másik fő célja a DNS-azonosítás procedúrájának felgyorsítása. Ez jelenleg csak a Helyszínelők-epizódokban van meg pár perc alatt, a valóságban a sürgős esetek is több órát kell várni, a normál ügymenet pedig több napig is elhúzódhat.

Grevis szerint az új rendszer nem vet fel személyiségi jogi problémákat, legalábbis nem többet, mint ami az ujjlenyomatok nyilvántartásával kapcsolatban felmerült, viszont a bűnözők és terroristák kézre kerítésében sokat fog segíteni. A 2005-ös keltezésű DNA Fingerprint Act nevű törvény egyébként erősen korlátozza, hogy állami szervek hogyan építhetnek fel DNS-adatbázisokat, és gyűjtsenek be hozzá mintákat biometrikus azonosítás céljából.

Rovatok