Index Vakbarát Hírportál

Jegesmedvék ürüléke lendítheti tovább az MRSA-kutatást

2010. január 18., hétfő 08:34

A Spitzbergákon élő jegesmedvék ürülékének vizsgálata lendítheti tovább a meticillinnel szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium kifejlődésével kapcsolatos kutatásokat.

Az európai kontinenstől északra, körülbelül Norvégia és az Északi-sarkpont között félúton elhelyezkedő szigetcsoporton élő jegesmedvék ürülékében a kutatók alig találták nyomát az antibiotikummal szemben ellenálló mikrobáknak. Mivel korábban sok ember közelében élő állatnál – többek között rókáknál, sertéseknél, kutyáknál, macskáknál – kimutattak antibiotikum-ellenállást, a jegesmedvék érintetlensége arra utalhat, hogy az ellenálló gének az antibiotikumok használata következtében, és nem természetes módon alakulnak ki – magyarázta a norvég kutatócsoportot vezető Trine Glad, a Tromsói Egyetem professzora.

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedése több gyógyszercéget is arra ösztönzött, hogy felújítsák az utóbbi években mellőzött antibiotikum-kutatást. Az AstraZeneca és az Sanofi-Aventis is bejelentette a héten, hogy új kutatási együttműködéseket kötött a területen.

A kórházi körülmények között terjedő kórokozók egyik legelterjedtebb fajtája a meticillinnel szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium, amely világszerte tízezrek halálát okozza évente. Olyan baktériumokról van szó, amelyek a kórházi körülmények között hozzászoktak az antibiotikumokhoz, így ellenállókká váltak azokkal szemben. A tavalyi kémiai Nobel-díj kitüntetettjei sikeresen tárták fel a bakteriális riboszóma szerkezetét, amely révén többek között az MRSA baktériumokkal szemben is hatásos új antibiotikumok kifejlesztése vált lehetővé.

Rovatok