Index Vakbarát Hírportál

Szagol és beszél az arcátültetett férfi

2011. május 9., hétfő 23:43 | tizenkét éve frissítve

A férfi, akin először hajtottak végre teljes arcátültetést Amerikában, hétfőn Bostonban először jelent meg a nyilvánosság előtt és kijelentette, hogy a műtét után visszanyerte a szaglását.

Dallas Wiens arca 2008-ban égett le, amikor a feje egy templom átfestése közben hozzáért egy magasfeszültségű vezetékhez. Az arcátültetett férfi, ha nehezen érhetően is, de elmondta: alig várja már, hogy újból átölelhesse a kislányát. Reményét fejezte ki, hogy a felépülése után visszatérhet az egyetemre. "Még csak 26 éves vagyok és még sok mindent tartogat az élet" – mondta.

A Harvard Egyetemhez tartozó bostoni Brigham és Női Kórház szakemberei szerint Wiensnek még hosszú utat kell bejárnia az idegi és izomfunkciók teljes helyreállásig, de biztosak abban, hogy az állapota javulni fog.

"Szó szerint egy arc nélküli ember volt" – mondta pácienséről Bohdan Pomahac doktor. Jeffrey Janis plasztikai sebész kijelentette, hogy a 2011 márciusában elvégzett, 15 órán át tartó műtét egy új határt nyitott meg a helyreállító sebészet előtt.

"A tudat, hogy meg tudok szagolni egy rózsát vagy bármi mást, az igazi visszatérést jelenti a számomra" – mondta Wiens, aki 2008-as szörnyű balesete után két tucatnyi műtéten esett át. Az első szag, amit a páciens a műtét után képes volt felfogni, az a kórház konyháján elkészített lasagne volt. Az orvosok ugyanakkor nem voltak képesek visszaadni a fiatalember szeme világát, Wiens sötét szemüvegben jelent meg a sajtótájékoztatón.

"Természetesnek érzem az arcomat. Olyan, mintha a sajátom lenne" - mondta Wiens. Az arcátültetés költségeit a Pentagon állta, a hivatal abban bízik, hogy a beavatkozás eredményeit fel tudják majd használni a súlyos arcsérülést szenvedett katonák kezelésében.

Rovatok