Index Vakbarát Hírportál

Működhet az Armageddon mentőakciója

2012.03.16. 09:31

Az Armageddon című filmben Amerika egy csapat munkást küld egy Föld felé tartó aszteroida felszínére Bruce Willisszel az élen, hogy atombombával robbantsák fel azt. Mindeddig úgy tűnt, hogy ez az ötlet csak Hollywoodban működik, amerikai tudósok egy csoportja viszont most azt állíja, hogy ez a robbantós módszer a valóságban is kivitelezhető lehet.

A Los Alamosi Nemzeti Laboratórium tudósai egy szuperszámítógép segítségével modellezték, vajon egy egy megatonnás atombomba meg tudna-e állítani egy fél kilométer hosszú aszteroidát. Az eredmények biztatóak voltak – írja az MSNBC. „A detonáció darabjaira robbantaná a kisbolygót, és ha ez az aszteroida találkozna a Földdel, darabokban kevésbé lenne veszélyes, mint egészben” – mondta el az egyik tudós, Bob Weaver.

A tanulmány szerint a küldetés megoldható egyszerűbben is, mint ahogyan Willisék csinálták. A filmben a csapatnak az aszteroida belsejébe kell fúrnia, hogy a robbanás minél közelebb legyen a kisbolygó magjához. A szimuláció azonban azt mutatta, hogy egy felszíni robbantás is megtenné a hatását, jóllehet, rengeteg törmelék hullana bolygónkra.

Weaver hangsúlyozta, hogy a nukleáris bombák csak a legvégső esetben vethetőek be.
Ideális esetben a kutatók szívesebben élnek ennél humánusabb módszerekkel. Például, ha egy nehéz szondát küldenének az aszteroida felszínére, annak enyhe gravitációs ereje módosíthatná az űrszikla pályáját. Évek vagy hónapok alatt ez a hatás az emberiség számára kevésbé veszélyes röppályára téríthetné az aszteroidát.

Ez a módszer nem ismeretlen a tudomány előtt, több szonda találkozott már meteorokkal az űrben. Jelenleg a NASA Dawn szondája utazik a Vesta kisbolygóval, és 2005-ben a japán Hayabusa küldött mintákat a Földre az Itokawa aszteroidáról.

Ezek a modellezések és kísérletek nem csupán tudományos gyakorlatok. Földünk történelme során egy becsapódás már előidézte a dinoszauruszok kihalását, és csak idő kérdése, hogy egy másik hatalmas űrszikla is veszélyeztesse a bolygónkat – figyelmeztetnek a csillagászok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok