Index Vakbarát Hírportál

Ököllel az influenza ellen

2014.07.28. 15:12

Kézfogás helyett üssük össze az öklünket bemutatkozáskor, kimutathatóan kevesebb kórokozót fogunk cserélni – állítják forradalmi kutatásuk részeként az Aberystwyth-i Egyetem tudósai. A BBC tudósítása szerint elsősorban az influenzaidőszakban hasznos a módszer, bár szakértők hozzátették: az udvarias meghajlás még ennél is biztonságosabb.

A Monty Pythonba illő kísérletet gumikesztyűvel végezték, melynek külső oldalára felvitték a kórokozókat, utána eljátszották a hülye kézfogások és egyéb üdvözlések minisztériumát. Az ökölösszeütés tízszer kevesebb baktérium cseréjével jár az eredmények szerint, mint a kézfogás, a klasszikus high five, pacsi, avagy tenyérösszecsapás a kettő között helyezkedik el. A magyarázat valószínűleg a kezek összeérésének hosszában és az érintkező területben nagyságában rejlik.

Dave Whitworth kutató azt mondta a BBC-nek, hogy a kórházakban nem árt elgondolkodni, mielőtt kezet rázunk. Mások is felvetették már korábban, például az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában, hogy ki kéne tiltani a kézfogást a kórházakból is – pedig egyelőre hivatalosan arra biztatják az orvosokat, hogy határozottan fogjanak kezet a betegekkel, hogy bizalmat keltsenek.  • Hírek
  • Megtakarítás

Rovatok