Megvan, mi nem hosszabbítja meg az életet, még ha eddig azt is gondolták róla
Új elemzéseikkel brit kutatók megdöntötték azt az eddigi feltételezést, miszerint a mértékletes alkoholfogyasztás egészséges, írja az MTI. A University College London kutatói arra jutottak: a korábbi vizsgálatokban statisztikai hibák vezettek ahhoz a megállapításhoz, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás meghosszabbíthatja az életet.
Egyik vizsgált kutatás sem tudta bizonyítani, hogy az alkohol volt pozitív hatással a mértéktartóan fogyasztóra. Simán lehet, hogy másnak, például az egészséges táplálkozásnak volt ilyen hatása – írják a tudósok a British Medical Journal című lapban megjelent elemzésükben.
Ráadásul azokat az egykor sokat ivókat, akik már egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, a nem ivókkal egy csoportba sorolták anélkül, hogy italozásaik lehetséges hosszú távú hatásait figyelembe vették volna. Ezért ők a tanulmányokban beteg nem ivókként jelenhetnek meg.
Az orvostudományban egyébként időről időre kiderül valamiről, amit korábban egészségesnek – vagy egészségtelennek – gondoltak, hogy nem az. Ha csak a közelmúltból idézünk vissza néhány példát, ilyen volt a vaj vagy margarin vita, ilyen volt az, hogy a vöröshús egészségtelenebb-e a fehérnél, ilyen volt az olivaolaj hidegen vagy sütéshez.