Index Vakbarát Hírportál

Átalakítanák az orvoslást Amerikában

2012. április 5., csütörtök 11:06

Több vezető amerikai orvostársaság sürgette közleményében, hogy a csekélyebb egészségügyi problémákkal jelentkező pácienseken kevesebb orvosi vizsgálatot végezzenek. Az is szóba került, hogy az előrehaladott rákbetegeken kevesebb agresszív kezelést végezzenek, csökkentve ezzel a költségeket. A jelentés szerzői hangsúlyozzák, listájuk tudományos bizonyítékokon alapul, és segíthet ésszerű döntéseket hozni a megfelelő diagnosztikai vagy kezelési mód kérdésében.

Az orvostársaságok a hivatalos közleményben azt javasolták, hogy az előrehaladott szilárd tumorral diagnosztizált páciensek közül ne kapjanak kemoterápiát azok, akik nem reagáltak a korábbi terápiákra. A jelenlegi tanulmányok arra utalnak, hogy ilyen esetekben nagy valószínűséggel hatástalan az újabb kezelés, és nem hosszabbítja meg a beteg életét. Ehelyett a klinikai onkológusok amerikai szervezete (ASCO) a megfelelő fájdalomcsillapító használatát és a támogató gondozást sürgeti.

Egy másik ajánlás szerint kerülni kellene a csúcstechnológiás szűréseket a korai prosztata- vagy mellrákkal élő pácienseknél, mert ezeknél a tumoroknál alacsony az áttétképzés kockázata, így a költséges szkennelések kevés előnyt hozhatnak a beteg számára. Az Amerikai Nukleáris Kardiológiai Társaság (ASNC) azt javasolja az orvosoknak, hogy tegyenek lépéseket a pácienseket érő sugárzás csökkentésére, és kerüljék a képalkotó berendezések használatát olyan betegeknél, akiknél alacsony a szívbetegség kockázata. Az amerikai orvoskollégium mindemellett arra figyelmeztet, hogy a tüneteket nem mutató, kis szívkockázatú embereknél az elektrokardiagramm (EKG) nem javítja a kimenetelt. A CT-re és az MRI-szkennelésre ugyanez érvényes, legalábbis azoknál, akik a gerinc alsó szakaszának fájdalmával jelentkeztek, vagy gyengeségen kívül más neurológiai tünetet nem mutattak.

Rovatok