Index Vakbarát Hírportál

Implantátumot kapott egy fül nélküli fiú

2012. április 11., szerda 16:33

A világon először egy fülkagylók nélküli 11 éves osztrák kisfiúnak ültettek be egy újfajta csontvezetéses implantátumot – olyan hallókészüléket, amelynek különlegessége, hogy akusztikus stimulátorai mind a koponyacsonton vannak, a beültetés ezáltal pedig egyszerűbb és rövidebb időt vesz igénybe.

Az új implantátum a jövőben olyan pácienseknek is reményt nyújthat, akiknél a hagyományos sebészeti eljárások nem hoztak eredményt. Közöttük vannak a krónikus középfül-gyulladással küszködő betegek is – fogalmazta meg reményeit az eszközt kifejlesztő osztrák cég, a Med-El Medical Electronics. Az új csontvezetéses implantátum megfelelő olyan emberek számára is, akik nagyothallók, egyoldali süketségben szenvednek vagy fülük rendellenesen fejlődött ki.

A 11 éves kisfiún a bécsi fül-orr-gégészeti egyetemi klinika végezte el a beavatkozást. A Wolfgang Gstöttner vezetésével dolgozó orvosok nagyfelbontású komputer tomográfia (CT) segítségével elkészítették a fiú koponyájának háromdimenziós modelljét, ennek révén az összes pontot fel tudták térképezni a fül közelében, amelyekre az egyórás műtét során beültették az implantátumot.

Rovatok