Index Vakbarát Hírportál

Sejtátültetéssel gyógyítható a farkasvakság

2012. április 19., csütörtök 11:22

Az egérkísérletek sikeresnek bizonyultak: a korábban farkasvakságban szenvedő egerek látása jelentősen javult a fotoreceptorok átültetése után. A kutatás vezetője elmondta, hogy bár a módszer embereken is alkalmazható, a klinikai vizsgálatok megkezdésére öt éven belül nem számíthatunk.

A fényérzékelő sejtek átültetése ígéretes módszer, amely a jövőben alkalmas lehet a vakság bizonyos formáinak kezelésére. A terápia lehetőséget kínál a vakság bizonyos formáinak kezelésére a jövőben. Az átültetett sejtek – a pálcika típusú fotoreceptorok – nélkülözhetetlenek a kevés fényben látáshoz. A bébiegerek retinájából kinyert sejteket olyan felnőtt állatok szemébe ültették be, amelyek egyáltalán nem rendelkeztek azokkal.

A kutatócsoport 30-40 ezer sejtet ültetett át minden egyes kísérleti állat szemébe, majd agyi képalkotó eljárással ellenőrizték és igazolták, hogy a látókéreg reagált a fényimpulzusokra. A kutatást vezető Robin Ali, a University College London munkatársa szerint ez az első bizonyíték arra, hogy a fotoreceptorsejtek beültetése megfelelő kapcsolatot és megjavult látást eredményezhet.

Embereken is alkalmazható a módszer

A jelenlegi eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy az egerek valóban látnak, ezért viselkedési teszteket is végeztek velük. Az állatok még a farkasvakságuk idején megtanultak kijutni egy jelekkel ellátott medencéből, de csak világosban. Amikor lekapcsolták a fényforrást, az egerek nem tudták követni a jeleket, és csak körbe-körbe úsztak. A sejtátültetést követően azonban sikeresen kiúsztak a korábban farkasvakságban szenvedő kísérleti egerek is.

Ali elmondta, hogy a nyugati világban előforduló vakság jelentős többségét a fotoreceptorsejtek hiánya okozza, ezért a módszer ígéretes lehet az emberek gyógyítása terén is. Noha Ali szerint nem valószínű, hogy öt éven belül megkezdenék a klinikai teszteket, azt elképzelhetőnek tartja, hogy egyre többet tudunk meg erről az állapotról, és arról, mi lehet a legmegfelelőbb kezelési módja.

Rovatok