Index Vakbarát Hírportál

Százakkal végez az agyhártyagyulladás Afrikában

2012. április 19., csütörtök 10:41

Az ENSZ égisze alatt működő Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala szerint év eleje óta már több mint hétszáznegyvenen vesztették életüket Afrika nyugati és középső részén agyhártyagyulladásban. Április elsejéig már 749 halálos áldozatot szedett a meningitisz, és 8667 fertőzöttet regisztráltak Afrika nyugati és középső területein. A halálozási arány 8,64 százalék. A szervezet dakari központja szerint ez az arány csökkenő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest.

A jelentés szerint összesen tizenegy országban okoz problémát a betegség; ezek mindegyike a fekete-afrikai Szenegáltól egészen Etiópiáig húzódó övezetben található. Burkina Faso és Csád az agyhártya gyulladásos megbetegedésével járó kór által legsúlyosabban érintett országok. A közleményből kiderül, hogy Burkina Fasóban nyolc, míg Csádban hét körzetében tombol a járvány, és több körzetben pedig riadót rendeltek el, mivel a betegség átterjedésének veszélyétől tartanak. Burkina Fasóban év eleje óta már 3630-an, Csádban pedig 2136-an fertőződtek meg.

A meningitisz az agyvelőt és a gerincvelőt borító hártyás burok gyulladását okozza, és elsősorban a gyermekekre és a fiatal felnőttekre jelent veszélyt. A betegség visszafordíthatatlan szövődményekkel járhat; akár süketséget vagy értelmi fogyatékosságot is okozhat.

Rovatok