Index Vakbarát Hírportál

Tűzfalat kaphatnak a pacemakert viselők

2012. április 20., péntek 14:45

Emberek milliói használnak szenzoros inzulinpumpákat, pacemakereket és egyéb beültetett orvosi eszközöket, amelyek részei vezeték nélkül kommunikálnak. Mint minden ilyen eszköz, ezek is potenciális célpontjai a hekkereknek, ezért a Purdue és Princeton egyetemek kutatói kifejlesztettek egy egy jel-zavaró, hordozható tűzfalat, amely képes észlelni, és megállítani a páciens elleni támadásokat. .

A közös kutatócsapat megalkotta a MedMont (Medical Monitoring – Orvosi Felügyelet) tűzfalat, amely felismeri a potenciálisan rosszindulatú, beültetett eszköz felé irányuló kommunikációt. A káros jelek felismerése után a MedMon elektronikus zavarásba kezd. A tűzfal ugyanazt a technológiát használja, mint a különböző katonai eszközök az illetéktelen parancsok megakadályozására: a káros kód egyszerűen nem jut el a támadott eszközig.

A beültetett orvosi eszközök ellen intézett támadások sajnos nem a sc-fi kategórijába tartoznak, hanem nagyon is valóságos veszélyt jelentenek. A tavalyi Black Hat biztonsági konferencián Jay Radcliffe a saját inzulinpumpáján és testérzékelőjén mutatta be, hogyan készíthetnek a hekkerek olyan ártalmas kódokat, amelyek  megakadályozzák az adatátvitelt a szenzor és a glükózmonitor között.

Rovatok