Index Vakbarát Hírportál

Károsak a kínai Lipton teák?

2012. április 25., szerda 12:38

Összesen tizenhét féle növényvédőszer- és rovarirtószer-származékot találtak négy, boltban vásárolt Lipton tea mintájában a Greenpeace szakemberei – írja a szerdai Shanghai Daily napilap. A négyből háromféle teában is egészségre káros anyagokat azonosítottak. A szerek többségét az Európai Unió területéről kitiltották, mivel károsítják a hormonális rendszert és a férfiak megtermékenyítő képességét, valamint veszélyt jelenthetnek a méhben lévő magzatra is.

A Greenpeace szerint hasonló minőségű termékeket Európában nem is fogalmazhatna a gyártó, Kínában ugyanakkor a polcokra kerülnek, mert az ottani fogyasztók nincsenek tisztában az európai előírásokkal. A vádakra válaszul a teákat gyártó Shanghai Unilever vállalat közleményében azt írja, hogy a Lipton termékek minősége megfelel a kínai előírásoknak, a teák ellenőrzöttek és biztonságosak. A három kérdéses teafélét rendszeresen hitelesített hatóságok vizsgálják, ezzel biztosítva a minőséget – fogalmazott a cég.

A Liptonnak nem ez az első, minőséget érintő botránya az országban. Tavaly augusztusban a központi minőség és élelmiszerbiztonsági hatóság riktaföldfém-származékokat talált a cég egyik teájában. A Lipton akkor azzal védekezett, az a tealevelek táptalajából származik, nem a feldolgozás során került a termékbe.

Rovatok