Index Vakbarát Hírportál

Egy új szer kezelheti az autizmust

2012. április 26., csütörtök 17:04

Az autizmus spektrumzavar a gyerekek körülbelül egy százalékát érintheti, az állapotnak jelenleg nincs gyógymódja. Tünetei az enyhe szociális, beilleszkedési zavaroktól egészen súlyos problémákig terjednek, kezelésére viselkedési- és beszédterápiát használnak. A Science Translational Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány szerint javultak a szociális készségeik és visszaszorult az ismétlődő viselkedésük azoknak az egereknek, amelyeket egy új szerrel kezeltek amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetében (NIH) tevékenykedő kutatócsoport állatkísérletekben tesztelte a GRN-529 jelű szert, amely a glutamát ingerületátvivő anyag termelődésére hat. Utóbbinak az idegsejtek egymás közötti kommunikációjában van jelentős szerepe. Egy feltevés szerint ugyanis az agysejtek közti kapcsolatban, az ingerületek átadásában jelentkező hiba okozhatja az autizmust.

A vizsgálatokhoz autisztikus tüneteket mutató egereket választottak ki; a BBC szerzője megjegyezte, hogy ez nem ugyanazt jelenti, mintha valódi autista állatokkal dolgoztak volna. A megfigyelt rágcsálók kevésbé barátkoztak a többiekkel, és különböző ismétlődő szokásokat mutattak, például folytonosan tisztálkodtak. A hatóanyag befecskendezése után azonban barátságosabbak lettek az egerek és kevesebb időt töltöttek tisztálkodással. A kutatók szerint mindez felveti annak a lehetőségét, hogy a szert egyszer az autizmus kezelésére használhatják. Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az állatmodellekben elért eredményeket nem mindig lehet emberekre alkalmazni.

Rovatok