Index Vakbarát Hírportál

Fehérjehiány okozhatja a vizelési ingert

2012. május 2., szerda 10:20

Japán kutatók egy fehérjében találták meg a gyakori éjszakai vizelési inger felelősét, amely sokaknak okoz alvási problémákat. A kutatók szerint a connexin43 jelű fehérje alacsony szintje okozza, hogy a hólyag telítettnek érződik, így az ürítési ingerre vonatkozó utasítást küld az agyba.

A fehérje egyike a cirkadiánritmust szabályozó molekulák sorozatának, amelyek összetett mechanizmussal irányítják a testi folyamatokat, hogy azok nappal felgyorsuljanak, éjjel pedig lelassuljanak. Mély alvás közben az egészséges emberek hólyagjába a vesékből egységnyi idő alatt kevesebb vizelet kerül, mint napközben, ugyanakkor a hólyag nagyobb mennyiséget képes tárolni alvás közben, mint a nappali aktivitás idején. Amikor azonban csökken a connexin43 fehérje szintje, a hólyag simaizma túlérzékennyé válik a teltséget érzékelő idegimpulzusokra.

A Kiotói Egyetem munkatársai felfedezésüket génmódosított egerekkel végzett kísérletekre alapozzák. Ezeknél az állatoknál hiányzott a connexin43 fehérjét kódoló gén, így a szóban forgó molekula nem termelődött. A kutatók azt is feltételezik, hogy a fehérje mennyiségének változásán túl más folyamatok is közrejátszhatnak az éjszakai vizelési problémák kialakulásában.

Rovatok