Index Vakbarát Hírportál

Kezelhetővé válhat a hasnyálmirigyrák

2012. május 2., szerda 10:59

Brit kutatók azonosítottak egy gént, ami lassítja a hasnyálmirigyrák szétterjedését, és segíthet az agresszív tumor kezelésében. Az USP9X jelű gént először egerekben fedezték fel, majd embereknél is megvizsgálták a  szerepét. Kiderült, hogy a gén, ami normális körülmények között megakadályozza a sejtek ellenőrizetlen osztódását, a hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált páciensek egy részénél kikapcsolt állapotban van.

Összehasonlítva a páciensek túlélési statisztikáit, azt tapasztalták, hogy gyakrabban vált áttétessé a hasnyálmirigyrák azoknál, akiknél a gén inaktív volt. David Tuveson, a kutatók egyike szerint mindez azt jelenti, hogy gyógyszerekkel – úgynevezett epigenetikus modulátorokkal – sikerülhet aktiválni a gént. Tuveson úgy vélte, hogy amennyiben a feltevésük helyesnek bizonyul, még a legrosszabb prognózissal bíró páciensek számára is terápiát kínálhatnak.

A hasnyálmirigyrák az egyik leginkább halálos tumortípus. Egy évvel a megállapítása után öt emberből legfeljebb egy van életben, öt éven belül pedig a betegek 96 százaléka meghal.

Rovatok