Index Vakbarát Hírportál

Harry Potter inspirálta a vér gyorstesztjének feltalálóját

2012. május 3., csütörtök 09:27

Harry Potter inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki feltalálta a gyorstesztet, melynek segítségével egy percen belül megállapítható a vércsoport.

A teszt különösen természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken szolgál nagy segítségül – mondta el Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméter nagyságú papírt feljesztett ki, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták. A papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport.

A papírral a RH-faktor is megállapítható. A vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Sen elmondása szerint a felfedezés ötlete akkor született meg fejében, amikor látta a Harry Potter és a titkok kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. "Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű?"

Rovatok