Index Vakbarát Hírportál

A spermiumoknak nincs irányérzékük

2012. május 8., kedd 15:21

Érdekes kísérlettel vizsgálták a Warwicki és a Birminghami Egyetem munkatársai azt, hogy miért csak néhány tucat hímivarsejt éri el a petesejtet annak ellenére, hogy az ejakuláció során akár 300 millió is elhagyja a férfiak szervezetét.

A kutatók egy hajszálvékony átmérőjű, de váratlan kanyarokkal tarkított csőbe injekciózott spermiumokat figyeltek meg, és az eredmény láttán már nem is értetlenkedtek olyan nagyon. „Nehéz volt nevetés nélkül megállni a látványt” – mondta el dr. Peter Denissenko. „Az ondósejtek folyamatosan kicsúsztak az éles kanyarokban, a hirtelen fordulatok pedig általában csak ahhoz vezettek, hogy teljes sebességgel a falnak ütköztek.”

A vizsgálatok során kiderült, hogy a megtermékenyítésre csak annak a hímivarsejtnek van esélye, ami a többieknél ügyesebben képes leküzdeni az útjába kerülő akadályokat. A vizsgálatok ugyanis arra is rámutattak, hogy a párosodás közben a női nemi szervbe kerülő ondósejtek előszeretettel közlekednek a „szélső sávban”, vagyis a petevezeték falához minél közelebb.

Dr. Jackson Kirman-Brown, a Birminghami egyetem munkatársa elmondta, hogy a kísérlet fontos lépés a megtermékenyítésnél használt spermák kiválasztásakor. „A siker érdekében meg kell találnunk az Usain Boltokat a milliónyi lehetőség közül. Ugyanakkor korábbi vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a hímivarsejt fejformája is befolyással lehet az úszási képességre” – fogalmazott.

Rovatok