Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a túlsúlyos kamaszok szíve

2012. május 21., hétfő 11:09

A túlsúlyos amerikai kamaszok felénél magas vérnyomást és magas koleszterinszintet vagy vércukorszintet is találtak egy szövetségi kutatásban, ami megemelkedett szív és érrendszeri kockázatokat jelent. Az elhízottnak számító tinédzserek között a veszélyeztetettek aránya még magasabb, 60 százalék volt.

„Ez sajnálatos módon azt jelenti, hogy sok gyerek esetében igen korán elveszítjük a csatát" – hangsúlyozta Stephen Daniels, a Coloradói Egyetem orvosi fakultásának szakértője. Az emberek 45-50 éves korukig alacsonyan tarthatják szívbetegség-kockázatukat, ha megőrzik normál testsúlyukat, vérnyomásukat, koleszterin- és vércukorszintjüket, ezért különösen aggasztó, hogy sokan már tizenéves korukban átkerülnek a veszélyeztetett csoportba.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC 3383, 12 és 19 év közötti kamaszt vont be országszerte a felmérésébe. A tanulmányban résztvevőkkel kérdőívet töltöttek ki és felmérték egészségügyi állapotukat.

Az 1999-es adatokhoz képest 2008-ra 9 százalékról 21 százalékra nőtt az adott korosztályban a diabéteszt megelőző állapotot jelző vércukorértékek aránya. Ez olyan nagy mértékű emelkedés, amelynek hátterében más ok, például az alkalmazott teszt pontatlansága is lehet – magyarázta William Mahle, az Emory Egyetem gyermekkardiológusa.

Összességében a túlsúlyos tinédzserek 50 százalékánál megjelent már legalább egy kockázati tényező a későbbi szív- és érrendszeri betegségekre, míg az elhízott kamaszok között ez az arány 60 százalék volt, normál testsúlyú kortársaik közül pedig minden harmadiknál találtak szívkockázatot. A tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóiratban tették közzé hétfőn.

Rovatok