Index Vakbarát Hírportál

Három generáción át hatnak a káros anyagok

2012. május 22., kedd 16:59

Terhes patkányokat tettek ki növényvédő szerek hatásának amerikai kutatók, akik kísérleteikben úgy találták, hogy a leszármazottak között még a harmadik generációban is több volt a szorongó, stresszes állat, mint vegyszerhatásnak ki nem tett társaik utódainak körében.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben közzétett tanulmány szerzői úgy vélik: az állatmodellben tapasztaltak magyarázatot adhatnak arra, hogy miért sokasodik az utóbbi években az emberek között az autista és a szorongásos esetek száma.

„Mi vagyunk a harmadik humán generáció a kémiai forradalom kezdete óta, amióta az emberek ezeknek a toxinoknak ki vannak téve. Kétségtelen, hogy valódi növekedést látunk a mentális rendellenességekben, például az autizmusban és a bipoláris zavarban" – magyarázta David Crews vezető szerző, a Texasi Egyetem munkatársa.

Tanulmányukban terhes patkányokat egy gyakori növényvédő szer, a vinklozolin hatásának tettek ki. A gombaölő tulajdonságú anyagról - amelyet egyébként zöldségek és gyümölcsök permetezésére használnak – ismert, hogy megzavarja a hormonháztartást, és generációkon keresztül érvényesül az állatokra a hatása.

A patkányok a természetben általában előfordulónál nagyobb mennyiségben kapták ugyan a hatóanyagot, de a szerzők szerint ekkora koncentrációban is előfordulhat a vegyület. A harmadik generáció hím patkányait vizsgálva arra jutottak, hogy azok kövérebbek a vegyszermentes környezetben nevelkedett állatok utódainál, és szervezetükben magasabb a tesztoszteron hormon szintje. Ezek az állatok szorongóbbak voltak, érzékenyebben reagáltak a stresszre, és agyuk stresszel kapcsolatos területein nagyobb aktivitást tudtak kimutatni.

„A dédmamák környezete úgy változtatja meg a leszármazottak agyi fejlődését, hogy másként reagálnak a stresszre" – foglalta össze Michael Skinner társszerző, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa. A kutatók szerint a vegyszer hatására módosul az ivarsejtek genetikai felépítése, ez vezethet ahhoz, hogy leszármazottaik kamaszkorukban eltérően viselkednek, mint náluk szerencsésebb származású társaik.

Rovatok