Index Vakbarát Hírportál

Emberi májat építettek egy egérben

2012. június 8., péntek 14:59

Egerek segítségével gyárthatják le a májelégtelenségben szenvedő pácienseknek szánt donorszerveket. Japán kutatók ugyanis indukált pluripotens őssejtekből (iPS) működőképes emberi májat tudtak készíteni. Az új technikát új gyógyszerek kifejlesztésénél is kihasználhatják.

Tanigucsi Hideki kutatásvezető, a Jokohamai Egyetem professzora pénteken elmondta, hogy vélhetően ez az első eset, amikor működő szervet sikerült létrehozni indukált pluripotens őssejtekből. Ezek olyan őssejtek, amelyek többféle célra felhasználhatók. Persze vannak még megoldandó feladatok, például ki kell dolgozni annak módját, hogy tömegesen tudjanak iPS sejteket tenyészteni, mert sok sejtre van szükség egy beültethető szervhez.

Őssejteket lehet nyerni embriókból, ezek az embrionális őssejtek, de elő lehet állítani felnőtt, testi sejtekből is. Az iPS sejtek létrehozásánál felnőtt sejtekből indulnak ki, és a megfelelő növekedési faktorok hozzáadásával úgy irányítják, hogy sokféle célra alkalmas őssejtekké alakuljanak át.

A kísérletben a kutatók egér testébe ültették az iPS sejteket, ahol kialakult a kicsi, de működő máj. Az 5 milliméter nagyságú máj képes volt arra, hogy emberi fehérjéket állítson elő és lebontson gyógyszereket, ahogyan az egy működő májtól elvárható.

Rovatok