Index Vakbarát Hírportál

Migréngéneket találtak

2012. június 11., hétfő 11:01

Négy újabb génváltozatot találtak európai és ausztrál kutatók, amelyek jellemzően a migrén egyik gyakori formájától szenvedő pácienseknél fordulnak elő. A Nemzetközi Fejfájás-genetikai Konzorcium (IHGC) szakemberei tanulmányukat a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették. A vizsgálatban 4800, aura nélküli migréntől szenvedő ember, valamint 7000, nem migrénes társuk DNS-ét elemezték.

A kutatók korábban már találtak három olyan génváltozatot, melyeket összefüggésbe lehetett hozni az aurás migrén előfordulásával, de a mostani eset az első, amelynél nem az aurával együtt jelentkező változathoz kapcsolhatók a génvariánsok. Aura nélküli fejfájásra a migrénesek mintegy kétharmada panaszkodott; az aurával kísért migrénnél a beteget olyan érzés keríti hatalmába, mintha egy befagyott ablaküvegen át látná a világot.

A migréntől átlagosan minden hatodik nő, illetve minden nyolcadik férfi szenved; a migrénes fejfájás a munkától való távollét egyik legelterjedtebb oka. Kialakulásának oka ismeretlen, de az örökletes hajlam és a környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak kialakulásában. A migrén jelentkezésének fiziológiai oka, hogy az agyban található neuronok abnormálisan reagálnak különböző ingerekre. A most azonosított négy új génváltozat közül kettő azt erősíti meg, hogy az ereknek, így a véráramnak van fontos szerepe a folyamatban.

Rovatok