Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztettek

2012. június 11., hétfő 18:11

A mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésével foglalkozó kutatók szerint öt éven belül engedélyezhetik a hasnyálmirigyet termelő készülékeket azok számára, akik 1-es típusú cukorbetegséggel élnek. A kutatók hét végén számoltak be az eredményeikről az Amerikai Diabétesz Szövetség éves philadelphiai találkozóján.

Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, amelynél a szervezet immunrendszere egészséges sejtek ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, ezzel tönkreteszi a test inzulintermelő képességét. Az inzulin nélkülözhetetlen az élelemből származó szénhidrátok lebontásához. Ennél a cukorbetegség-típusnál fecskendővel vagy bőr alá ültetett apró katéteren keresztül, kis méretű pumpával juttatják be a beteg szervezetébe az inzulint.

Mindkét technikával az a probléma, hogy a páciensnek kell megbecsülnie, hogy mennyi inzulinra van szüksége; ez függ attól, hogy mennyit evett, illetve mennyi testmozgást végzett. A túl sok inzulin csökkentheti a vércukorszintet, ami hipoglikémiához, a páciens ájulásához, szélsőséges esetben halálához vezethet. A túl kevés inzulin viszont nem csökkenti kellő mértékben a megemelkedett vércukorszintet, ami hosszabb távú szövődményeket okoz, szem- és veseproblémákhoz vezethet, illetve szívbetegséget idézhet elő.

A megoldást a mesterséges hasnyálmirigy jelentené, mivel zárt rendszerben, folyamatosan mérné az aktuális vércukorszintet, és számítógépes algoritmus segítségével kiszámítaná, hogy az adott időpontban mennyi inzulin adagolására van szükség. A HealthDay című ismeretterjesztő portál beszámolója szerint a Bostoni Egyetem, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai olyan mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztettek ki, amely az inzulinon kívül a glükagon nevű hormont is zárt rendszerben, szükség szerint adagolná. A találkozón bemutatott zsebméretű eszköz klinikai tesztjei Edward Damiano, az eszköz egyik kifejlesztője szerint biztatónak mondhatók.

Rovatok