Index Vakbarát Hírportál

Szivattyú biztosítja egy férfi vérkeringését

2012. június 11., hétfő 14:06

A világon eddig egyedülálló szívműtétet április elején végezték el a prágai kísérleti orvosi klinikán. A szívsebész Jan Pirk elmondta, hogy a 37 éves férfi szívét agresszív daganat támadta meg, amelyet műtéttel lehetetlen volt eltávolítani, mert a szív belsejében helyezkedett el, és nem terjedt tovább. Az agresszív szívdaganatok nagyon ritkák. A prágai sajtó tudomása szerint általában kétévente van egy-egy eset Csehországban, és szinte mindig kioperálhatók a szívizomból.

Hosszas mérlegelés után az orvosok egyetlen megoldást láttak megvalósíthatónak: ha a szívet eltávolítják, és két szivattyúval helyettesítik. Hasonló kísérletre már korábban is volt példa az Egyesült Államokban, de akkor a Texasban elvégzett műtét után egy héttel a beteg meghalt. A prágai műtét után a pácienst tizenhét napig mesterségesen altatták. Jakub H. most már lábadozik, és járni tanul, mivel a lábai az állandó fekvésben elgyengültek. Műtétje nagyon kimerítő volt, több mint nyolc órán át tartott.

Pirk azt is elmondta, hogy Jakubot tájékoztatták a helyzetről és a lehetőségekről; a beteg nagyon bátran viselkedett, és beleegyezett a műtétbe, amikor elmondták neki, hogy gyógyulásának ez az egyetlen esélye. Pirk Csehországban elismert szaktekintélynek számít: egy időben Václav Havelt, az egykori cseh államfőt is ő kezelte.

Megoldást csak a szívátültetés jelenthet

A Mladá Fronta Dnes című napilap értesülése szerint a szivattyúkat elemek működtetik, amelyeket az érintettnek állandóan magánál kell hordania. Érdekesség, hogy miután az érintettnek nincs szíve, pulzusa is gyakorlatilag kitapinthatatlan. A HeartMate II. elnevezésű szivattyút a klinika már évek óta használja, de az eddigi gyakorlatban csak a baloldali szívkamrát sikerült helyettesíteni vele. A klinika szakértői szerint az érintett páciensek általában hét évig éltek a műtét után. Az orvosok bíznak Jakub állapotának javulásában. A végleges megoldást továbbra is az jelentheti, ha megfelelő donort találnak, és új szívet kaphat.

A vezető cseh szívsebész elmondása szerint a szivattyút úgy használták fel, ahogy azt az amerikaiak is leírták, de ők egy módosított, működőképes modellt használnak. A prágai IKEM igazgatója arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban már korábban sikerült más módon helyettesíteni egy ideig az egész szívet, és nem tartja kizártnak, hogy a a csehek módszere egyike lesz a járható utaknak. A szokatlan esetre gyorsan reagált az egészségbiztosító is: közölte az IKEM-mel, hogy teljes egészében állja a drága műtét költségeit.

Rovatok