Index Vakbarát Hírportál

A svédek betiltanák az állva vizelést

2012. június 13., szerda 21:13

Megtiltanák az állva vizelést a férfiaknak az önkormányzati mellékhelyiségekben egy svéd település, Sörmland baloldali képviselői. A magát szocialistaként és feministaként meghatározó Bal Párt (Vänsterpartiet) tagjai azzal érvelnek, hogy az ülve vizelés kevesebb szétfröccsenő vizelettel jár, ami javítja a higiéniai körülményeket, és olyan orvosi véleményeket is idéznek, amelyek szerint a férfiak ülve könnyebben ki tudják üríteni húgyhólyagjukat, mint állva.

Az ülve vizelés állítólag csökkenti a prosztataproblémák kialakulásának esélyét, és hosszabb, egészségesebb szexuális életet biztosít, írta a Folket nevű helyi lap.

A javaslatot beterjesztő képviselő mindkét nem által használható, uniszex mellékhelyiségeket szeretne a hivatalba, ezért is vetette fel, hogy mindenki ülve használja őket. A svéd televíziónak adott nyilatkozatában Viggo Hansen, aki egyébként csak helyettes képviselő az önkormányzatnál, azt mondta, meg szeretnék adni a férfiaknak a lehetőséget arra, hogy tiszta mellékhelyiségbe menjenek be.

Az esetet taglaló Huffington Post szerint ugyanakkor nem sokat segít a tisztaságon, ha a férfiak állva végzik a dolgokat. John Gamel, a Louisville-i Egyetem professzora 2009-es tanulmánya szerint a vizelet nem a vizeléskor, hanem az utána következő rázáskor szóródik szét. „Ezért nem sok értelme van a vizelő férfiakat leülésre kényszeríteni, hiszen egy férfi sem akarja lerázni, miközben a vécén ül" – fejtette ki cikkében a professzor.

Rovatok