Index Vakbarát Hírportál

Nem véd a demenciától a halolajkapszula

2012. június 13., szerda 12:15

A Cochrane Review című nyílt hozzáférésű internetes orvosi adatbázis kutatócsapata – a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati eredményekre hivatkozva – azt állítja, hogy a halolajkapszulák szedése nem nyújt védelmet a demenciával szemben, és nem csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét sem.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent elemzésükben három nagy tanulmány adatait tekintették át, amelyek összesen 3500 ember bevonásával készültek, és azt vizsgálták, hogy az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők szedése a placebóhoz képest nyújt-e védelmet a demencia ellen. A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmányokban csak három és fél éven át követték nyomon a résztvevők egészségét, ezért nem zárható ki, hogy hosszabb távon kimutatható lenne a halolajkapszulák agyi védőhatása.

Az Omega-3 kiegészítőket és a halolajkapszulákat nagyon sokan szedik annak reményében, hogy védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen; mások abban bíznak, hogy a készítmények védelmet nyújtanak a demenciával szemben is. Az mindenesetre kimutatható, hogy egyes zsírosabb halak, például a makréla, a lazac vagy a szardínia nagyobb mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat, így ezeket hetente kétszer érdemes beilleszteni az étrendbe.

Rovatok