Index Vakbarát Hírportál

Tízszer hatékonyabb az új MRI

2012. június 13., szerda 15:35

Korábban diagnosztizálhatják a jövőben a különböző mozgásszervi elváltozásokat az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) új, csúcsminőségű MRI-készülékének segítségével. Poór Gyula, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy a most üzembe állított MRI (mágnesesrezonancia-képalkotókészülék) a korábban használthoz képest mintegy tízszer erősebb. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb elváltozásokat is a lehető legkorábban ki tudják szűrni, ráadásul nemcsak a gerincen, hanem a koponyán és a végtagokon is. Így a különböző betegségeket, köztük daganatos, kopásos, anyagcsere- vagy traumás eredetű elváltozásokat - sokkal hamarabb diagnosztizálhatják.

A főigazgató a sajtótájékoztatón fontosnak tartotta megemlíteni, hogy el kell oszlatni azt a tévhitet, mely szerint a reuma az idős korral járó betegség: éppúgy érinti a munkaképes korosztályt, mint a gyermekeket. A mozgásszervi betegségekben a mintegy tízmilliós magyar társadalom nagyjából negyede, 2-3 millió ember szenved, közülük sokaknak egyszerre 2-3 ilyen betegségük is van. Az ORFI-nak nem csupán a csontritkulás, ízületi gyulladások és más mozgásszervi elváltozások kezelésében és megelőzésében, hanem az oktatásban és a kutatásban is kiemelt feladata van. Ebből kifolyólag az intézmény diagnosztikája, felszereltsége folyamatos karbantartásra, újításra szorul, a legmodernebb technika alkalmazása elengedhetetlen.

Az MRI-készülék napi 14, heti 70 órában működik, de mostanra bebizonyosodott, hogy ez a kapacitás nem elegendő. Ez nem meglepő, mivel az ORFI az összes hazai mozgásszervi központ diagnosztikai hátterét biztosítja. A főigazgató a sajtótájékoztatón részt vevő Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz és Sélleiné Márki Máriához, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához fordulva reményét fejezte ki, hogy a jövőben bővülnek a készülék hosszabb működtetéséhez szükséges kapacitások.

Sélleiné Márki Mária erre úgy reagált, hogy a finanszírozáskor kiemelt figyelmet fordítanak a gyors és pontos diagnosztikára. Poór Gyula kiemelte, hogy az ORFI anyagi helyzete évek óta stabil, így a mintegy 600 millió forint értékű MRI-készüléket főként saját forrásból vették meg; erről Szócska Miklós is elismerően szólt. Az államtitkár szerint nem véletlen, hogy a mozgásszervi betegeket már eddig is az ORFI-ba irányították; úgy véli, az intézménynek az új egészségügyi struktúrában is nagy felelőssége lesz a népbetegségek kezelésében.

Rovatok