Index Vakbarát Hírportál

Őssejtekből nőtt vénát kapott egy gyerek

2012. június 14., csütörtök 11:25

A Lancet című orvosi lap online kiadása számolt be róla, hogy a világon először saját őssejtjeiből növesztett vénát ültettek be svéd orvosok egy tízéves kislánynak, akinek elzáródott a májat és a beleket összekötő létfontosságú vénája. A sikeres transzplantáció újabb előrelépést jelent a cseretestrészek készítésének területén. A saját őssejtek felhasználásával készülő erek előnye, hogy nem áll fenn a kilökődés veszélye a beültetés után, ezért a páciensnek nem kell élete végéig kilökődést gátló szereket szednie.

Suchitra Sumitran-Holgersson, a Göteborgi Egyetem transzplantációs biológusprofesszora, aki tagja volt a 2011 márciusában végrehajtott operáció műtéti csapatának tagja volt, optimizmusának adott hangot. Szerinte a közeli jövőben nagyobb mennyiségben is képesek lesznek artériákat és vénákat is beültetni.

A vénához szükséges vázat egy halott emberből vették ki a kutatók, majd ezt követően a kilenc centiméteres érdarabról eltávolítottak minden élő sejtet, amíg csak a fehérjeváz maradt meg. Erre a vázra vitték fel a kislány csontvelőjéből kinyert őssejteket, majd két héttel később beültették neki az új vénát. A transzplantáció után az új ér azonnal helyreállította a normális véráramot, ám a kutatók elmondása szerint egy év elteltével a véna némiképp beszűkült, ezért szükség volt egy második, ugyancsak őssejtalapú érszakaszra is.

Rovatok