Index Vakbarát Hírportál

A túlnépesedés mellett az elhízás is gond

2012. június 18., hétfő 09:38

Nem feltétlenül a túlnépesedés az egyetlen tényező, ami komolyan megnehezíti majd az élelmiszertermelés és -ellátás helyzetét a jövőben. A londoni Higiéniai és Trópusi betegségek Intézet kutatói szerint a népesség fokozódó elhízása legalább akkora gondot okoz, mint az, hogy mára 7 milliárdnál is többen élünk a bolygón.

A Föld lakosságának testtömege jelenleg 287 millió tonna, ebből 15 millió írható a túlsúly, 3,5 millió pedig a kóros elhízás számlájára. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050 körül 2,5 milliárd emberrel lesz több a földön, a londoni kutatók szerint az ehhez a riasztó számhoz tartozó erőforrásigényt növeli majd tovább az elhízott emberek aránya. A WHO adatai alapján az emberiség felnőtt részének súlyátlaga 2005-ben 62,5 kilogramm volt, ám világszinten elég nagy a szórás: egy átlag amerikai felnőtt például 81 kilogramm, egy átlag európai 70,8 kilogramm volt, míg az ázsiai átlag alig 57,7 kg.

Érdekes továbbá, hogy míg Észak-Amerikában az emberek háromnegyede, Európában pedig több mint fele számít túlsúlyosnak, Ázsiában a népesség alig negyede küzd hasonló problémákkal. A kutatók szerint ha az észak-amerikai testtömegindex lenne az átlag, a Föld népessége 50 millió tonnával nyomna többet.

Rovatok