Index Vakbarát Hírportál

A főnökök többet mennek szabadságra

2012. június 22., péntek 15:59 | aznap frissítve

A főnökök sokkal többet vakációznak ezen a nyáron, mint az alkalmazottaik, derült ki az amerikai Harris Interactive kutatásából. A válaszok alapján a menedzserek 81 százaléka megy el hosszabb nyári szabadságra, míg a dolgozóknak csupán 65 százaléka tervez ilyet. A kutatást ötezer teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatárs és kétezer menedzser megkérdezésével készítették.

A munkások jóval kevesebbet nyaralnak, mint a főnökeik, még mindig többen mennek idén, mint tavaly. A tavalyi felmérés szerint 61 százalékuk ment el vakációra. Bár növekedés látható, még az idei számok is jóval elmaradnak a recesszió előtti adatoktól, amikor a teljes munkaidőben dolgozók 80 százaléka ment nyaralni. Ráadásul idén jóval kevesebben terveznek tíz napnál hosszabb szünetet, mint tavaly.

Az okok közül a legfontosabb a pénz. Ötből egy dolgozó mondta azt, hogy azért nem mennek nyaralni, mert nincs rá pénzük, míg a válaszadók 12 százaléka mondta, hogy megengedhetné magának, de mégsem megy. 23 százalék mondta azt, hogy dolgozni fog, míg a családja elmegy valahova és 15 százalékuk azért nem megy sehova, mert egyszerűen nincs rá ideje.

„A menedzsereknek inkább megengedhetik maguknak ezt, de akkor is ösztönözniük kellene alkalmazottaikat, hogy használják ki fizetett szabadnapjaikat, akkor is, ha csak otthon maradnak” – mondta el Rosemary Haefner, CareerBuilder HR-es oldal alelnöke. A vakáció teljes kihasználása fontos ahhoz, hogy a dolgozók ne égjenek ki a munkától. Már néhány napos távolmaradás is jó hatással lehet a boldogságra és az egészségre.

A vakációk előnyei ellenére a legtöbb munkás nem kapcsolódik ki teljesen, amikor szabadságra megy. Tízből három dolgozó kapcsolatban marad a munkahelyével, míg a menedzserek 37 százaléka szintén nem tud elszakadni. Talán meglepő, hogy a dolgozók 38 százaléka jobban szeret otthon maradni, mint valahová elmenni vakációra.

Rovatok