Index Vakbarát Hírportál

Bőrön át hat a férfiak fogamzásgátlója

2012. június 28., csütörtök 10:41

Annak ellenére, hogy a nők számára már lassan fél évszázada elérhető a fogamzásgátlás egy egyszerűen alkalmazható módja, a férfiak a mai napig nem jutnak hozzá a napi egy tabletta bevételéhez hasonlóan egyszerű megoldáshoz. Most azonban a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézetének munkatársai egy olyan, visszafordítható hatású módszerrel jelentkeztek, ami a korábbi próbálkozásokkal szemben tartósan hatékonynak bizonyul, ráadásul a használata sem túl bonyolult: csak rá kell kenni a bőrre.

A kenőcs hatóanyagában semmi olyat nem tartalmaz, amivel korábban már ne próbálkoztak volna a kutatók: a tesztoszteron nevű férfihormon fogamzásgátló hatása az alap, ezt erősítik fel a nesztoron nevű szintetikus, de jóval kevesebb káros mellékhatással járó progesztinnel. „Nem ez az első alkalom, hogy a hatóanyagpárost együtt alkalmazzák a fogamzásgátlásban, de eddig leginkább tabletta vagy injekció formájában juttatták a szervezetbe, ami jóval invazívabb és kényelmetlenebb módszer volt, mint az otthon is használható krém”, mondta Christine Wang, a kutatóintézet munkatársa.

Az első eredmények biztatóak: a spermiumszám szert használó férfiak 89 százalékánál csökkent a nagyon alacsony nemzőképességet jelentő, milliliterenként egymilliós érték alá. Azon férfiak között, akik a kísérletsorozatban csak a tesztoszteronból kaptak, ez az arány mindössze 23 százalékos volt.

A számok meggyőzőek, de az új krém hatása meg sem közelíti a nőknek kifejlesztett tabletták hatékonyságát: az ezeket szedő nőknek évente alig 0,3 százaléka esik teherbe, míg a krémet használó férfiak 10 százaléka továbbra is túlságosan termékeny marad, ennek megfelelően a kész termék megjelenése még várat magára.

Rovatok