Index Vakbarát Hírportál

Hínárral megállítható a fogszuvasodás

2012. július 5., csütörtök 13:20

A jelenleg használt fogkrémekhez és szájvizekhez képest jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen egy hínáron élő baktérium által termelt enzim – jelentették be brit kutatók az Alkalmazott Mikrobiológiai Társaság konferenciáján.

A Newcastle-i Egyetem szakemberei eredetileg azt tanulmányozták, hogy miként lehetne megtisztítani a hajótesteket a rájuk rakódott hínártól, és eközben a hínár felszínén található Bacillus licheniformis elnevezésű baktériumból sikerült elkülöníteniük egy enzimet. A laboratóriumi vizsgálatok során mintegy mellékesen derült ki, hogy a B. licheniformis által termelt enzim áthatol a fogakon lévő plakkon.

Ez a plakk úgy alakul ki, hogy különböző baktériumok települnek meg a fogakon és a fogínyen, majd az elhalt baktériumok maradványaiból létrejön egy biofilm, amelyben megtalálhatók a fogszuvasodást okozó élő baktériumok is. A hagyományos fogkrémekkel és a fogkefével ezt a plakkot dörzsöljük le a fogainkról és söpörjük ki a fogközeinkből, ám ez nem mindig hatékony. Bármilyen kevés baktérium marad a fogakon, az elindíthatja a fogak romlását.

Amennyiben olyan ártó, szuvasodást okozó baktériumokat, mint a Streptococcus mutans, eltávolítanak a fogakról az enzim közreműködésével, akkor nem szükséges leradírozni a teljes plakkot – mondta Nick Jakubovics, a kutatók egyike. További vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy az enzim fogkrémben vagy szájöblítőben alkalmazva működőképes és biztonságos-e.

Rovatok