Index Vakbarát Hírportál

Káros gyógyszereket foglaltak le Kínában

2012. július 6., péntek 09:12

Nyolc gyógyszeripari termékben – köztük fogyasztókapszulákban – találtak az emberi egészségre veszélyes mellékhatásokat előidéző anyagokat a kínai hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzéseiken – derült ki a kínai média pénteki jelentéseiből.

A kínai állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet munkatársai egyebek mellett szibutramint, fenolftaleint és estazolamot fedeztek fel a különböző termékekben. A leginkább elhízás elleni szerekben használt szibutramin – amelyet 2010 októberében tettek tiltólistára – és a fenolftalein magas vérnyomást és légzési problémákat idézhet elő, továbbá érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Az estazolam az álmatlanság rövid idejű kezelésére engedélyezett, mivel függőséget okozhat; használata szédüléssel, túlzott álmossággal és koordinációs zavarokkal járhat.

A szakhatóság az országos ellenőrzések során megállapította, hogy a kifogásolható termékek túlnyomó része Kanton városi gyárakban készült. Az érintett vállalatok szigorú büntetésre számíthatnak, a bűncselekménygyanús ügyeket átadják az igazságügyi szerveknek.

A felügyelet közleményében beszámolt arról, hogy a gyógyszeripari termékek elektronikus monitoringhálózata jelenleg az ország gyógyszeripari termékeinek harmadára terjed ki. Ennek keretében egy húsz számjegyű vonalkód segítségével a hatóság és a lakosság számára lehetőség nyílik a gyártási engedélyek, lejáratok pontos ellenőrzésére.

A hálózati rendszerbe az idén importtermékeket is bevonnak, és a tervek szerint 2015-ig valamennyi, Kínában hivatalosan forgalomba kerülő gyógyszer belekerül.

Rovatok