Index Vakbarát Hírportál

A kevés ülés a hosszabb élet titka

2012. július 10., kedd 16:55

Ha csupán a napi tévézést sikerülne napi két óra alá szorítanunk, az 1,4 évvel hosszabbítaná meg az életünket – véli egy amerikai kutatócsoport, akik a British Medical Journal folyóiratban jelentették meg ezzel kapcsolatos tanulmányukat.

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint az amerikai felnőttek átlagosan napi 7,7 órát töltenek fizikai aktivitás nélkül. Arra a felvetésre, hogy az emberek nagy része íróasztal mellett vagy máshol, de ülve tölti munkaidejét, a kutató felhívta a figyelmet más követhető stratégiákra. Véleménye szerint például az íróasztalokat ki lehetne cserélni pultokra, amelyek mellett állva dolgoznának, sőt futópadot is beállíthatnak mellé, a megbeszéléseket pedig akár sétálva is meg lehetne tartani. Email helyett a személyes megbeszélést javasolja a szakember.

A számításokhoz életmódra vonatkozó felmérések adatait és népességi egészségügyi adatokat használtak fel; az adatokat korábban az Egyesült Államokban vették föl. Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak a hosszas ülés, televíziózás, valamint a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.

Rovatok