Index Vakbarát Hírportál

Az anyaméhben is kialakulhat szívbetegség

2012. július 18., szerda 15:41

Egy amerikai kutatócsoport az Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban arról számolt be, hogy a szerves oldószerekkel dolgozó nőknél magasabb a szívbeteg utód születésének kockázata. A lapban egy másik tanulmány is megjelent, amelynek eredménye arra utal, hogy az apa foglalkozásának is hatása van az újszülött egészségére. A nőknél azoknak a szerves oldószereknek a hatását vizsgálták, amelyeket a fodrászok, manikűrösök és e szerek gyártói használnak.

A követéses tanulmányba ötezer nőt vontak be, akiket kikérdeztek munkájukról is, a megszülettek gyerekeknél pedig figyelembe vették az esetleges veleszületett rendellenességeket is. Kiderült, hogy az oldószerekkel kapcsolatba került nők gyerekeinél kétszer nagyobb volt a veleszületett szívhibák kockázata azokhoz képest, akik foglalkozásuk közben nem találkoztak ezekkel az anyagokkal. Suzanne Gilboa kutatásvezető, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) munkatársa szerint a fogantatás és a 12. terhességi hét közötti időszak hordoz lehetséges kockázatot. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kockázat abszolút értéke így is nagyon alacsony.

Az említett másik tanulmányba ötezer apát vontak be az Észak-Karolinai Egyetem kutatói, akik szerény összefüggést fedeztek fel a férfiak foglalkozása és gyerekeik esetleges születési rendellenessége között. Az egyik ilyen megfigyelés volt, hogy a kertészek és a tájrendezők gyerekeinél némileg gyakoribbak voltak a gyomorproblémák, a fotósok és a képeket kidolgozók utódainál pedig háromszor nagyobb volt a veleszületett zöldhályog kockázata.

Tania Desrosiers, a kutatás vezetője a Healthdaily ismeretterjesztő portálnak nyilatkozva elmondta, hogy bár riasztónak tűnhet a megemelkedett kockázat, valójában a veleszületett glaukóma igen ritkán fordul elő: tízezer gyerekből csupán egyet érint.

Rovatok